JariHelispuro

Vapaa kielivalinta Suomen etu

Viime vuonna kerättiin kansalaisaloitteita, jotka antavat mahdollisuuden vaikuttaa lain laatimiseen ja muuttamiseen. Kansalaisaloite on valtiollisen tason vaikuttamiskeino, joka edellyttää, että 50 000 nimeä saadaan kerätyksi. Lain mukaan aloite on tällöin otettava eduskunnan käsittelyyn valiokunnassa ja mahdollisesti myös suuressa salissa.

Pakollisen ruotsin poistaminen kaikilla koulutusasteilla on yksi aloite. Siinä tähdätään vapaan kielivalinnan mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin antaa kielten opiskelijoille lukea suomalaisille tärkeitä kieliä. Elinkeinoelämän Keskusliitto on käytännön syiden kautta ymmärtänyt, mitkä kielet ovat Suomelle ja suomalaisille tärkeitä. Maailmankieliä meidän kaupan käynnin osalta ovat saksa, ranska, espanja, venäjä ja miksei myös kiinakin. Näiden kielten opiskelijoita koko Suomen vientiriippuvainen liikemaailma nyt tarvitsee.

Suomen nykyinen kielipolitiikka on kuitenkin kehityksen jarruna. Suomenkielisillä on luettavana ainoana pakollisena aineena koko opintopolulla ruotsi, joka jostain käsittämättömästä syystä on lainsäätäjien mielestä tärkein kieli suomalaisille. Tämänkaltaisella ajattelulla emme edistä Suomen kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla. Huomionarvoista on myös se, että emme ole edes maamme sisällä pystyneet 40 vuoden aikana rakentamaan kaikkia tyydyttävää ratkaisua antaa palvelua ruotsinkielisille. Pakollinen ruotsi ei siis ole ollut oikea ratkaisu eikä Suomen kielipolitiikalle ole ymmärrystä kansan keskuudessa. Tämän osoittavat lukuisat tutkimukset vuosien varrella.

Toivon, että kun kansalaisaloite ruotsin vapaaehtoistamisesta on annettu 24.4 eduskuntaan, se käsitellään siellä demokraattisesti niin, että kansanedustajilla on mahdollisuus omantuntonsa ja oman mielipiteensä mukaan äänestää asiasta. Viimeisten eduskuntavaalien edeltävissä vaalikoneissa – mm. Ylen – oli valituksi tulleiden kansanedustajien vastaukset vaalikoneessa hyvin mielenkiintoisia. Jako puolesta ja vastaan meni melko tarkkaan 50/50 ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten kukin kansanedustaja nyt suhtautuu asiaan. Nimet ovat tietenkin kaikilla muistissa ja vaaliuurnilla tavataan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Olisi kyllä todellakin korkea aika luopua pakkoruotsista ja antaa opiskelijoiden itse valita, mitä kieltä opiskelee. Tämä olisi myös ruotsinkielisten etu, sillä he ovat tulilinjalla, kun jonkun pakkoruotsin vastustajan hermot pettävät ja lähtee väkivallan teille. Ja he saavat myös parempaa palvelua, kun palvelunantaja on opetellut vapaaehtoisesti ruotsia, eikä vain hampaat irvessä opeteltua kehnoa ruotsia.

Ikävä kyllä, taitaa taas käydä niin, että puoluepomot sanovat kansanedustajille, kuinka tulee äänestää. Toivottavasti tarpeeksi monella vapaan kielivalinnan puolestapuhujalla on rohkeutta äänestää vapaaehtoisen kielivalinnan puolesta, vaikka puoluejohto käskee muuta.

Cenita Sajaniemi

Melko erikoista, että kansalaisaloitteesta "keskusteltiin" ja kommentoitiin melko tyhjälle salille. Olihan kuitenkin kyseessä kansalaisaloite.
Miksi Rkp:n jäsenet olivat siellä, tyhjässä salissa? Millä lailla suomenkielisten kielten opiskelu on Rkp:n asia.
Heillähän on omat koulut/rakennukset ja omat ylioppilaskirjoitukset jne.

Räikeintä oli tietenkin se, etteivät ne kansanedustajat, jotka olivat vaivautuneet paikalle, olleet jaksaneet perussuomalaisia lukuun ottamatta lukea kansalaisaloitteen sisältöä läpi.
Heikko esitys.

Anne Soinila

On se vain käsittämätöntä, että me täällä tahkotaan pakolla pienen vähemmistön kieltä.

"Toivon, ... se käsitellään siellä demokraattisesti niin, että kansanedustajilla on mahdollisuus omantuntonsa ja oman mielipiteensä mukaan äänestää asiasta."

Kuin myös ja mielenkiinnolla seurataan, miten kansanedustajat toimivat.

Toimituksen poiminnat